3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- samostatně a srozumitelně se vyjadřovat v mateřském jazyce, zdůvodnit svůj názor;
- vyhledávat základní informace z textu a jiných zdrojů;
- porozumět zadání úkolu a řešit jednodušší problémy, zjistit informace nezbytné k řešení;
- pracovat nebo se učit pod dohledem s určitou mírou samostatnosti, uplatňovat základní pravidla a postupy;
- spolupracovat při řešení jednodušších problémů a situací s druhými lidmi;
- aplikovat základní matematické dovednosti při řešení jednoduchých praktických úloh;
- pracovat s osobním počítačem a s běžným základním a aplikačním programovým vybavením;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence;
- jednat ekologicky a v souladu se zásadami udržitelného rozvoje;
- mít základní znalosti o možnostech uplatnění se na trhu práce a způsobu hledání zaměstnání.
Odborné kompetence:
- ovládat přípravu vybraných druhů pokrmů a nápojů, pomáhat při přípravě pokrmů podle pokynů, připravovat jednoduché teplé pokrmy a přílohy a pokrmy pro rychlé občerstvení;
- připravovat podle pokynů běžné výrobky studené kuchyně, saláty, bagety apod.;
- připravovat teplé nápoje;
- udržovat technická a technologická zařízení a čistit inventář v gastronomickém provozu;
- dodržovat hygienické předpisy v gastronomii;
- provádět úklid a čistění zařízení a prostor pro výrobu pokrmů, skladovacích prostor, dodržovat sanitační řád;
- skladovat suroviny a nápoje v souladu s požadavky na jejich uskladnění;
- obsluhovat hosty jednoduchou obsluhou, pomáhat při obsluze hostů, provádět jednoduchou obsluhu podle pokynů;
- doplňovat pokrmy a nápoje při bufetovém uspořádání, sklízet použitý inventář.
|
|