3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- samostatně a srozumitelně se vyjadřovat v mateřském jazyce, zdůvodnit svůj názor;
- vyhledávat základní informace z textu a jiných zdrojů;
- porozumět zadání úkolu a řešit jednodušší problémy, zjistit informace nezbytné k řešení;
- pracovat nebo se učit pod dohledem s určitou mírou samostatnosti, uplatňovat základní pravidla a postupy;
- spolupracovat při řešení jednodušších problémů a situací s druhými lidmi;
- aplikovat základní matematické dovednosti při řešení jednoduchých praktických úloh;
- pracovat s osobním počítačem a s běžným základním a aplikačním programovým vybavením;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence;
- jednat ekologicky a v souladu se zásadami udržitelného rozvoje;
- mít základní znalosti o možnostech uplatnění se na trhu práce a způsobu hledání zaměstnání.
Odborné kompetence:
- znát základní sortiment papírenských výrobků;
- rozlišovat jednotlivé druhy surovin (vláknovin), znát jejich použití v papírenské výrobě, provádět přejímku a připravovat suroviny pro další zpracování v papírenském průmyslu;
- zpracovávat suroviny a polotovary v daném úseku papírenské výroby dle technologického postupu, obsluhovat zařízení pro regeneraci chemikálií a bělírny a připravovat roztoky chemikálií;
- ovládat ruční způsoby výroby papíru;
- provádět jednoduché vstupní, mezioperační a výstupní kontroly vláknovin, vláknin, papíroviny a hotových papírenských výrobků, zaznamenávat předepsané technické údaje, balit, označovat a expedovat papírenské výrobky;
- obsluhovat stroje a zařízení v úseku přejímky a přípravy surovin, při výrobě vláknin, při výrobě a zpracování papíru a při manipulaci s výrobky v různých fázích papírenské výroby, provádět čištění a běžnou údržbu těchto zařízení;
- kontrolovat odpadní vody a exhalace z papírenské výroby, manipulovat s odpady v různých fázích výrobního procesu v souladu s ekologickými principy;
- dodržovat zásady hygieny při výrobě hygienických výrobků a výrobků určených pro styk s potravinami.
|
|