3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- mít základní přehled o kultuře, historii a současnosti svého národa v kontextu evropském i světovém;
- formulovat své názory a postoje ústně i písemně, zvládat základní komunikaci v jednom cizím jazyce;
- organizovat a efektivně zvládat práci v malém týmu včetně jeho vedení, řešit problémové situace;
- mít dovednosti práce s informacemi a využívat informační a komunikační technologie;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení jednoduchých úloh;
- jednat ekologicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence.
Odborné kompetence:
- organizovat své pracoviště, volit správné nářadí, nástroje a stroje, seřizovat a provádět jednoduchou údržbu strojů;
- připravovat keramické suroviny a pomocné materiály, provádět technologické zkoušky včetně jednoduchých výpočtů;
- provádět technickou kontrolu na celém úseku keramické výroby;
- vyrábět keramické hmoty s využitím strojního zařízení;
- vytvářet keramické výrobky ručním točením, lisováním, litím, tažením a obráběním, provádět slučování, retušování;
- obsluhovat licí linky a další automatické linky;
- volit vhodný způsob sušení pro konkrétní druh výrobku, zakládat a vykládat výrobky ze sušáren, provádět obsluhu sušárny;
- zakládat a vykládat výrobky do pecí, volit vhodné pálící pomůcky, kontrolovat průběh výpalu keramických výrobků, rozlišit a využívat základní typy pecí;
- posoudit a odstranit vzniklé vady během výroby;
- provádět různé způsoby povrchových úprav, nanášet glazury a engoby, volit vhodný postup při výpalu dekorovaných výrobků;
- zvolit pracovní postup při výrobě forem, odlévat, retušovat a kompletovat formy podle výrobního předpisu, sušit, skladovat a evidovat sádrové formy;
- provádět vstupní i výstupní kontrolu ve výrobě a evidenci výrobků;
- posoudit vliv výrobní činnosti v keramické výrobě na životní prostředí.
|
|