3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- mít všeobecný přehled o kultuře, historii a současnosti svého národa v kontextu evropském i světovém;
- formulovat své názory a postoje ústně i písemně, komunikovat alespoň v jednom cizím jazyce, používat odborné názvosloví;
- vzdělávat se i pracovat efektivně a objektivně hodnotit své výsledky;
- adaptovat se na měnící se životní a pracovní podmínky, pracovat v týmu a přijmout zodpovědnost za svěřené úkoly;
- pracovat s informacemi, využívat informační a komunikační prostředky a technologie;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení praktických úloh;
- znát práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů, aktivně vyhledávat pracovní příležitosti;
- jednat ekologicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence.
Odborné kompetence:
- znát principy, postupy a užití klasických i moderních metod laboratorní a senzorické analýzy v potravinářství, volit vhodný způsob analýzy;
- znát principy technologického zpracování surovin na potravinářské výrobky;
- organizovat a plánovat, případně řídit systém kontroly jakosti technologických procesů a potravinářských výrobků;
- dbát na dodržování technologických norem (standardů) a systému kontroly jakosti a požadavků na bezpečnost potravin, využívat i nové kontrolní laboratorní metody zohledňující národní a mezinárodní standardizaci;
- odebírat a upravovat vzorky k analýze podle technologického postupu;
- provádět kompletní laboratorní a senzorickou analýzu vzorků a kontrolní analýzu výrobních operací v souladu s platnými předpisy, vypracovávat protokol, vyhodnocovat výsledky analýz, případně navrhovat opatření;
- obsluhovat laboratorní techniku včetně údržby;
- dbát na dodržování předpisů v oblastech osobní hygieny a sanitace pracovního prostředí, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence v laboratoři i v potravinářském provozu;
- vést dokumentaci a evidenci v laboratoři.
|
|