3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- mít všeobecný přehled o kultuře, historii a současnosti svého národa v kontextu evropském i světovém;
- formulovat své názory a postoje ústně i písemně, komunikovat alespoň v jednom cizím jazyce, používat odborné názvosloví;
- vzdělávat se i pracovat efektivně a objektivně hodnotit své výsledky;
- adaptovat se na měnící se životní a pracovní podmínky, pracovat v týmu a přijmout zodpovědnost za svěřené úkoly;
- pracovat s informacemi, využívat informační a komunikační prostředky a technologie;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení praktických úloh;
- znát práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů, aktivně vyhledávat pracovní příležitosti;
- jednat ekologicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence.
Odborné kompetence:
- ovládat technologii přípravy a expedice pokrmů pro běžné a slavnostní příležitosti;
- využívat znalosti o potravinách, nápojích a zpracovávaných surovinách při technologickém zpracování, skladování a manipulaci s nimi;
- ovládat techniku přípravy a dokončování pokrmů před hostem;
- využívat technologická zařízení při výrobě pokrmů;
- zabezpečovat, poskytovat a prodávat stravovací služby;
- organizovat a řídit provoz podniků společného stravování ve výrobě i odbytu;
- aplikovat právní předpisy při provozu stravovacích a ubytovacích zařízení;
- vést evidenci o pohybu zboží a skladových zásobách;
- mít přehled o vedení účetnictví;
- vyhotovit písemnosti z obchodní korespondence;
- využívat informační technologie v provozu hotelů a stravovacích zařízení;
- organizovat a zvládat práci v týmu včetně jeho vedení, řešit problémové situace;
- sestavovat nabídkové listy, ovládat gastronomická pravidla;
- kalkulovat ceny výrobků a služeb;
- reagovat na výsledky marketingového šetření;
- kontrolovat jakost pokrmů a kvalitu práce, kontrolovat a dodržovat hygienické předpisy a předpisy na ochranu životního prostředí;
- zvyšovat svoji profesionální úroveň, mít přehled o úrovni gastronomických služeb v zahraničí.
|
|