3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- mít všeobecný přehled o kultuře, historii a současnosti svého národa v kontextu evropském i světovém;
- formulovat své názory a postoje ústně i písemně, komunikovat alespoň v jednom cizím jazyce, používat odborné názvosloví;
- vzdělávat se i pracovat efektivně a objektivně hodnotit své výsledky;
- adaptovat se na měnící se životní a pracovní podmínky, pracovat v týmu a přijmout zodpovědnost za svěřené úkoly;
- pracovat s informacemi, využívat informační a komunikační prostředky a technologie;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení praktických úloh;
- znát práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů, aktivně vyhledávat pracovní příležitosti;
- jednat ekologicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence.
Odborné kompetence:
- používat základní marketingové nástroje, vyhodnocovat výsledky průzkumu trhu;
- získávat, třídit a využívat informace, analyzovat problémy a navrhovat řešení;
- sestavovat operativní plány;
- uzavírat obchodní a pracovní smlouvy;
- používat základní nástroje v pracovněprávních vztazích;
- vést účetní evidenci;
- zpracovávat ekonomické informace a vyhodnocovat je;
- vést základní hotelovou administrativu, sestavovat obchodní písemnosti a vyřizovat korespondenci i v cizím jazyce;
- organizovat, kontrolovat a řídit pracovníky na úseku odbytu i ubytování;
- využívat suroviny při přípravě pokrmů a nápojů;
- obsluhovat technologická zařízení v provozu;
- kontrolovat jakost jídel;
- sestavovat jídelní a nápojové lístky;
- normovat a kalkulovat ceny jídel a nápojů;
- organizovat práci v provozu a při gastronomických akcích;
- provádět servis pokrmů a nápojů, zajišťovat provoz odbytového střediska;
- užívat komplexní registrační systémy, integrované rezervační systémy a další prostředky informačních technologií při poskytování ubytovacích a stravovacích služeb;
- komunikovat s hostem a spolupracovníky i v cizím jazyce.
|
|