3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- mít všeobecný přehled o kultuře, historii a současnosti svého národa v kontextu evropském i světovém;
- formulovat své názory a postoje ústně i písemně, komunikovat alespoň v jednom cizím jazyce, používat odborné názvosloví;
- vzdělávat se i pracovat efektivně a objektivně hodnotit své výsledky;
- adaptovat se na měnící se životní a pracovní podmínky, pracovat v týmu a přijmout zodpovědnost za svěřené úkoly;
- pracovat s informacemi, využívat informační a komunikační prostředky a technologie;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení praktických úloh;
- znát práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů, aktivně vyhledávat pracovní příležitosti;
- jednat ekologicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence.
Odborné kompetence:
- znát principy technologického zpracování surovin na výrobu potravinářsky využitelných tuků a na výrobu kosmetických přípravků, mýdel a detergentů (zejména v tukovém průmyslu);
- aplikovat znalosti o chemickém složení, skladování, úpravě a použití surovin pro tukový průmysl a výrobu kosmetických přípravků, mýdel a detergentů;
- ovládat a dodržovat technologické postupy a zásady hygieny jednotlivých výrob v tukovém průmyslu a výrobě kosmetických přípravků, mýdel a detergentů;
- samostatně ovládat všechny výrobní a doplňkové operace související s příslušným provozem;
- řídit dílčí výrobní úsek včetně obsluhy strojů a zařízení, řešit vzniklé technologické problémy při výrobě, balení a označování potravin a ostatních výrobků tukového průmyslu i kosmetických přípravků, mýdel a detergentů;
- optimálně hospodařit se surovinami, meziprodukty, produkty a odpadovými látkami s možností jejich dalšího využití;
- provádět technologické výpočty a statistická vyhodnocení související s příslušnou výrobou;
- stanovit a vyhodnotit kvalitativní ukazatele vstupních surovin, meziproduktů a hotových produktů celého technologického procesu a provést nápravu, tj. provádět kontrolu jakosti surovin a výrobků tukového průmyslu (zaměřovat se i na výživové hledisko) a výrobků z oblasti kosmetických přípravků, mýdel a detergentů;
- orientovat se v nabídce nových potravinářských surovin na trhu a jejich využití v tukovém a jiném průmyslu;
- vést předepsanou provozní a laboratorní evidenci;
- posoudit potravinářskou a kosmetickou výrobu z hlediska možného negativního dopadu na životní prostředí, eliminovat nežádoucí vlivy a při práci postupovat v souladu s ochranou životního prostředí;
- orientovat se v logistice, marketingu a managementu v oblasti tukového průmyslu a výrobě kosmetických přípravků, mýdel a detergentů;
- orientovat se v potravinářské legislativě související s tukovým průmyslem a výrobou kosmetických přípravků, mýdel a detergentů.
|
|