3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- mít všeobecný přehled o kultuře, historii a současnosti svého národa v kontextu evropském i světovém;
- formulovat své názory a postoje ústně i písemně, komunikovat alespoň v jednom cizím jazyce, používat odborné názvosloví;
- vzdělávat se i pracovat efektivně a objektivně hodnotit své výsledky;
- adaptovat se na měnící se životní a pracovní podmínky, pracovat v týmu a přijmout zodpovědnost za svěřené úkoly;
- pracovat s informacemi, využívat informační a komunikační prostředky a technologie;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení praktických úloh;
- znát práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů, aktivně vyhledávat pracovní příležitosti;
- jednat ekologicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence.
Odborné kompetence:
- skladovat a ošetřovat potraviny a nápoje, posuzovat potraviny z hlediska jejich kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování;
- ovládat technologii přípravy běžného sortimentu jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků a teplých nápojů;
- obsluhovat technická a technologická zařízení v provozu;
- ovládat techniku obsluhy hostů včetně přípravy a zabezpečení slavnostních akcí;
- komunikovat v různých situacích při obsluze a ubytování hosta i ve standardních společenských situacích;
- provést vyúčtování s hostem, objednatelem;
- sestavit jídelní lístek, nápojový a nabídkový lístek podle gastronomických pravidel, sestavit slavnostní menu a menu pro různé příležitosti;
- vést evidenci o pohybu zboží, kalkulovat ceny, vyúčtovat tržby;
- mít základní znalosti o vedení účetní agendy hotelu, řízení a marketingu hotelu;
- zabezpečovat, poskytovat a prodávat jednotlivé služby cestovního ruchu, zejména služby stravovací, ubytovací, lázeňské a další služby související s cestovním ruchem;
- připravit různé druhy obchodní korespondence;
- organizovat a zvládat práci v týmu včetně jeho vedení, řešit problémové situace.
|
|