3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- mít základní přehled o kultuře, historii a současnosti svého národa v kontextu evropském i světovém;
- formulovat své názory a postoje ústně i písemně, zvládat základní komunikaci v jednom cizím jazyce;
- organizovat a efektivně zvládat práci v malém týmu včetně jeho vedení, řešit problémové situace;
- mít dovednosti práce s informacemi a využívat informační a komunikační technologie;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení jednoduchých úloh;
- jednat ekologicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence.
Odborné kompetence:
- zpracovávat suroviny a přísady na cukrářská těsta, hmoty, náplně, krémy, pasty a polevy;
- zhotovovat cukrářské polotovary, korpusy, hotové výrobky, moučníky a zmrzliny podle technologického postupu, včetně jejich umělecky výtvarného zpracování;
- zvolit recepturu, technologický postup a vhodné stroje a zařízení pro daný cukrářský výrobek;
- skladovat, zvolit, posoudit jakost, připravovat a upravovat suroviny a pomocné látky ke zpracování;
- obsluhovat stroje a zařízení v cukrářské výrobě;
- uchovávat, balit a expedovat cukrářské výrobky;
- posoudit jakost surovin, polotovarů a cukrářských výrobků;
- dbát na výrobu bezpečných potravin;
- zajišťovat hygienu a sanitaci cukrářského provozu;
- vést předepsanou provozní evidenci surovin, polotovarů a hotových výrobků;
- prodávat cukrářské výrobky v souladu s legislativou.
|
|