DODATEK K OSVĚDČENÍ (*)

Česká republika
 
1. NÁZEV OSVĚDČENÍ  DOKLADU O DOSAŽENÉM VZDĚLÁNÍ (CZ)(1)
Vysvědčení o maturitní zkoušce z oboru vzdělání:
29-41-L/502 Potravinářský průmysl (denní studium)
(1) v původním jazyce
 
2. PŘEKLAD NÁZVU OSVĚDČENÍ(2)
(2) Tento překlad je neoficiální.
 
3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ)
Obecné kompetence:
 
  • mít všeobecný přehled o kultuře, historii a současnosti svého národa v kontextu evropském i světovém;
  • formulovat své názory a postoje ústně i písemně, komunikovat alespoň v jednom cizím jazyce, používat odborné názvosloví;
  • vzdělávat se i pracovat efektivně a objektivně hodnotit své výsledky;
  • adaptovat se na měnící se životní a pracovní podmínky, pracovat v týmu a přijmout zodpovědnost za svěřené úkoly;
  • pracovat s informacemi, využívat informační a komunikační prostředky a technologie;
  • aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení praktických úloh;
  • znát práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů, aktivně vyhledávat pracovní příležitosti;
  • jednat ekologicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje;
  • uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence.

Odborné kompetence:

  • znát principy technologického zpracování surovin na potravinářské výrobky, ovládat a volit vhodné technologické postupy pro konkrétní potravinářskou výrobu, aplikovat znalosti o surovinách a pomocných látkách;
  • samostatně zvládat všechny výrobní a doplňkové operace související s příslušným potravinářským provozem a řídit dílčí výrobní úsek;
  • obsluhovat stroje a strojní zařízení příslušného potravinářského provozu;
  • řešit vzniklé technologické problémy, stanovit a vyhodnotit kvalitativní ukazatele vstupních surovin, meziproduktů a hotových produktů celého technologického procesu a případně provést nápravu;
  • dodržovat hygienické a bezpečnostní normy a technologické postupy, zajišťovat sanitaci potravinářského provozu;
  • vést předepsanou provozní evidenci potravinářské výroby, vést technickou a laboratorní dokumentaci;
  • provádět technologické výpočty a statistická vyhodnocení související s příslušnou potravinářskou výrobou;
  • provádět základní biologické, mikrobiologické, chemické a technologické rozbory, vyhodnocovat je a z výsledků vyvodit patřičná provozní opatření;
  • optimálně hospodařit se všemi výchozími surovinami a produkty s možností dalšího využití meziproduktů a odpadových látek v souladu s ochranou životního prostředí;
  • orientovat se v ekonomice, obchodu, logistice a marketingu;
  • sledovat vývojové trendy v oblasti potravinářství.
 
4. PROFESNÍ UPLATNĚNÍ DRŽITELE OSVĚDČENÍ
Absolvent se uplatní v odvětví potravinářského průmyslu ve funkci středních technicko-hospodářských pracovníků, v podnikatelské sféře a službách při nákupu, prodeji a distribuci potravinářských výrobků, může se uplatnit i v laboratořích inspekce jakosti potravin, ve stravovacích službách, v zaměstnanecké i podnikatelské sféře.
Příklady možných pracovních pozic: technolog, technický pracovník, operátor, vedoucí výrobního úseku, mistr, kontrolor jakosti surovin a potravinářských výrobků, laborant, obchodní referent, nákupčí.
 
5. OFICIÁLNÍ CHARAKTERISTIKA OSVĚDČENÍ
Název a status instituce, která osvědčení vydala
{Nazev_instituce}
{Pravni_status_instituce}
Název a status národního/regionálního úřadu, který osvědčení akreditoval/uznal
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Karmelitská 7
118 12 Praha 1
Česká republika
Úroveň osvědčení, resp. získaného vzdělání (národní nebo mezinárodní)

Střední vzdělání s maturitní zkouškou
ISCED 354, EQF 4
Hodnoticí stupnice / požadavky na splnění (popř. absolvování)
1 - výborný
2 - chvalitebný
3 - dobrý
4 - dostatečný
5 - nedostatečný
Celkové hodnocení:
Prospěl s vyznamenáním (celkový průměr zkoušek ≤ 1,5)
Prospěl (z jednotlivých zkoušek nemá horší než stupeň 4)
Neprospěl (z jedné nebo více zkoušek má stupeň 5)
Navazující úrovně vzdělávání / odborné přípravy
ISCED 655/645/746, EQF 6 a EQF 7 (EQF7 pouze v případě dlouhých programů magisterského studia)
Mezinárodní ujednání
Právní rámec (uveďte příslušný právní předpis nebo jiné oprávnění):
Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
 
6. ÚŘEDNĚ UZNÁVANÉ ZPŮSOBY ZÍSKÁNÍ OSVĚDČENÍ
Popis získaného vzdělání a odborné přípravy Podíl z celkového programu Délka trvání
  • škola / centrum odborné přípravy
Podíl teoretické a praktické přípravy určuje vzdělavatel, a to s ohledem na charakter konkrétního vzdělávacího programu a ve vztahu k potřebám zaměstnavatelů.
  • pracoviště
  • uznané předchozí učení / praxe
Celková doba vzdělávání / odborné přípravy vedoucí k získání osvědčení 2 roky / 77 týdnů

razítko a podpis

Vydáno v Praze pro školní rok 2023/2024

Vstupní požadavky

Ukončené střední vzdělání s výučním listem (ISCED 353, EQF 3)

Doplňující informace

Více informací (včetně popisu vzdělávacího systému ČR) je k dispozici na: www.npicr.cz a www.eurydice.org

 

Národní pedagogický institut České republiky – Národní centrum Europass Česká republika, Senovážné nám. 872/25, 110 00 Praha 1

 
(*)Vysvětlivka
Tento dokument je dodatkem ke konkrétnímu vysvědčení/osvědčení (závěrečnému vysvědčení, výučnímu listu, maturitnímu vysvědčení). Poskytuje doplňující
informace o kompetencích získaných vzděláváním v daném oboru vzdělání a sám o sobě není právním dokladem. Obsah dodatku vychází z Rozhodnutí
Evropského Parlamentu a Rady (EU) 2018/646 ze dne 18. dubna 2018 o společném rámci pro poskytování lepších služeb v oblasti dovedností a kvalifikací
(Europass) a o zrušení rozhodnutí č. 2241/2004/ES.
© Evropská unie, 2002-2022 | https://www.europass.eu, https://www.europass.cz