3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- mít všeobecný přehled o kultuře, historii a současnosti svého národa v kontextu evropském i světovém;
- formulovat své názory a postoje ústně i písemně, komunikovat alespoň v jednom cizím jazyce, používat odborné názvosloví;
- vzdělávat se i pracovat efektivně a objektivně hodnotit své výsledky;
- adaptovat se na měnící se životní a pracovní podmínky, pracovat v týmu a přijmout zodpovědnost za svěřené úkoly;
- pracovat s informacemi, využívat informační a komunikační prostředky a technologie;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení praktických úloh;
- znát práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů, aktivně vyhledávat pracovní příležitosti;
- jednat ekologicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence.
Odborné kompetence:
- znát principy technologického zpracování surovin na potravinářské výrobky, zejména v kvasném průmyslu;
- aplikovat znalosti o chemickém složení, skladování, úpravě a použití surovin pro sladařský, pivovarský, vinařský, lihovarnický a drožďárenský průmysl;
- ovládat a dodržovat technologické postupy a zásady hygieny jednotlivých výrob v kvasném průmyslu;
- samostatně ovládat všechny výrobní a doplňkové operace související s příslušným kvasným provozem;
- řídit dílčí výrobní úsek včetně obsluhy strojů a zařízení, řešit vzniklé technologické problémy při výrobě, balení a označování potravin;
- optimálně hospodařit se surovinami, meziprodukty, produkty a odpadovými látkami s možností jejich dalšího využití;
- provádět technologické výpočty a statistická vyhodnocení související s příslušnou kvasnou výrobou;
- provádět kontrolu jakosti surovin a výrobků kvasného průmyslu, zaměřovat se i na výživové hledisko;
- orientovat se v nabídce nových potravinářských surovin na trhu a jejich využití v kvasném průmyslu;
- vést předepsanou provozní a laboratorní evidenci;
- posoudit potravinářskou výrobu z hlediska možného negativního dopadu na životní prostředí, eliminovat nežádoucí vlivy a při práci postupovat v souladu s ochranou životního prostředí;
- orientovat se v logistice, marketingu a managementu v oblasti kvasného průmyslu;
- znát negativní účinky alkoholu na lidský organismus;
- orientovat se v potravinářské legislativě (zákon o potravinách a tabákových výrobcích, zákon o víně a o lihu).
|
|