3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- mít všeobecný přehled o kultuře, historii a současnosti svého národa v kontextu evropském i světovém;
- formulovat své názory a postoje ústně i písemně, komunikovat alespoň v jednom cizím jazyce, používat odborné názvosloví;
- vzdělávat se i pracovat efektivně a objektivně hodnotit své výsledky;
- adaptovat se na měnící se životní a pracovní podmínky, pracovat v týmu a přijmout zodpovědnost za svěřené úkoly;
- pracovat s informacemi, využívat informační a komunikační prostředky a technologie;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení praktických úloh;
- znát práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů, aktivně vyhledávat pracovní příležitosti;
- jednat ekologicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence.
Odborné kompetence:
- zabezpečovat, poskytovat a prodávat ubytovací, stravovací, lázeňské, směnárenské, dopravní a další služby úzce související s cestovním ruchem;
- vést agendu cestovní kanceláře a agentury včetně kompletního zajištění produktů;
- aplikovat geografické, historické a uměleckohistorické znalosti při tvorbě zájezdů a při průvodcovské činnosti;
- zvládat průvodcovskou agendu včetně řešení mimořádných situaci;
- přednést souvislý výklad na dané téma v českém i cizím jazyce;
- vyhotovovat účetní doklady, vést daňovou evidenci, a to i s využitím výpočetní techniky;
- provádět platební styk a vyhotovovat doklady související s hotovostním a bezhotovostním platebním stykem;
- sestavovat kalkulace, znát principy tvorby cen;
- znát základní právní normy nezbytné pro podnikání, zvláště pak v oblasti cestovního ruchu;
- orientovat se v obchodně-podnikatelských aktivitách tržních subjektů;
- vyhotovovat písemnosti v normalizované úpravě;
- využívat marketingové nástroje k prezentaci podniku a jeho produktů nebo služeb, organizovat průzkum trhu;
- zajišťovat základní personální činnost;
- po zapracování vést menší organizační jednotku.
|
|