DODATEK K OSVĚDČENÍ (*)

Česká republika
 
1. NÁZEV OSVĚDČENÍ  DOKLADU O DOSAŽENÉM VZDĚLÁNÍ (CZ)(1)
Vysvědčení o maturitní zkoušce z oboru vzdělání:
65-41-L/005 Číšník (denní studium)
(1) v původním jazyce
 
2. PŘEKLAD NÁZVU OSVĚDČENÍ(2)
(2) Tento překlad je neoficiální.
 
3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ)
Obecné kompetence:
 
  • mít všeobecný přehled o kultuře, historii a současnosti svého národa v kontextu evropském i světovém;
  • formulovat své názory a postoje ústně i písemně, komunikovat alespoň v jednom cizím jazyce, používat odborné názvosloví;
  • vzdělávat se i pracovat efektivně a objektivně hodnotit své výsledky;
  • adaptovat se na měnící se životní a pracovní podmínky, pracovat v týmu a přijmout zodpovědnost za svěřené úkoly;
  • pracovat s informacemi, využívat informační a komunikační prostředky a technologie;
  • aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení praktických úloh;
  • znát práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů, aktivně vyhledávat pracovní příležitosti;
  • jednat ekologicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje;
  • uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence.

Odborné kompetence:

  • ovládat techniku obsluhy hostů a pravidla obsluhy;
  • ovládat techniku přípravy a dokončování jídel před hostem;
  • ovládat přípravu míšených nápojů;
  • připravit a zabezpečit slavnostní akce;
  • komunikovat v různých situacích při obsluze hosta ve standardních i společenských situacích, a to i v cizím jazyce;
  • ovládat techniku přijímání, evidování a vyřizování objednávek, provádět vyúčtování s hostem, objednavatelem;
  • sestavit jídelní lístek, nápojový a nabídkový lístek podle gastronomických pravidel, sestavit slavnostní menu a menu pro různé příležitosti;
  • vést evidenci o pohybu zboží a skladových zásob, kalkulovat ceny, vyúčtovat tržby;
  • mít základní znalosti o vedení účetní agendy hotelu, řízení a marketingu hotelu;
  • mít přehled o technickém a technologickém vybavení provozu, používat odpovídající zařízení;
  • charakterizovat způsob přípravy běžně nabízených jídel a nápojů;
  • připravit různé druhy obchodní korespondence, používat moderní kancelářskou a výpočetní techniku;
  • organizovat a zvládat práci v týmu včetně jeho vedení, řešit problémové situace;
  • organizovat a řídit provoz podniků společného stravování v odbytu;
  • aplikovat právní předpisy při provozu stravovacích zařízení;
  • využívat výsledky marketingového šetření při řízení gastronomického provozu;
  • kontrolovat kvalitu práce, kontrolovat dodržování hygienických předpisů a předpisů bezpečnosti a ochrany zdraví při práci;
  • chovat se profesionálně a společensky.
 
4. PROFESNÍ UPLATNĚNÍ DRŽITELE OSVĚDČENÍ
Absolvent se uplatní ve středních řídicích funkcích v podnicích veřejného a účelového stravování, ve službách stravovacích, a to i vyšší kategorie, při pracovních činnostech souvisejících s provozem společného stravování, odbytem a obsluhou.
Příklady možných pracovních pozic: číšník-servírka, vrchní, provozář.
 
5. OFICIÁLNÍ CHARAKTERISTIKA OSVĚDČENÍ
Název a status instituce, která osvědčení vydala
{Nazev_instituce}
{Pravni_status_instituce}
Název a status národního/regionálního úřadu, který osvědčení akreditoval/uznal
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Karmelitská 7
118 12 Praha 1
Česká republika
Úroveň osvědčení, resp. získaného vzdělání (národní nebo mezinárodní)

Střední vzdělání s maturitní zkouškou
ISCED 354, EQF 4
Hodnoticí stupnice / požadavky na splnění (popř. absolvování)
1 - výborný
2 - chvalitebný
3 - dobrý
4 - dostatečný
5 - nedostatečný
Celkové hodnocení:
Prospěl s vyznamenáním (celkový průměr zkoušek ≤ 1,5)
Prospěl (z jednotlivých zkoušek nemá horší než stupeň 4)
Neprospěl (z jedné nebo více zkoušek má stupeň 5)
Navazující úrovně vzdělávání / odborné přípravy
ISCED 655/645/746, EQF 6 a EQF 7 (EQF7 pouze v případě dlouhých programů magisterského studia)
Mezinárodní ujednání
Právní rámec (uveďte příslušný právní předpis nebo jiné oprávnění):
Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
 
6. ÚŘEDNĚ UZNÁVANÉ ZPŮSOBY ZÍSKÁNÍ OSVĚDČENÍ
Popis získaného vzdělání a odborné přípravy Podíl z celkového programu Délka trvání
  • škola / centrum odborné přípravy
Podíl teoretické a praktické přípravy určuje vzdělavatel, a to s ohledem na charakter konkrétního vzdělávacího programu a ve vztahu k potřebám zaměstnavatelů.
  • pracoviště
  • uznané předchozí učení / praxe
Celková doba vzdělávání / odborné přípravy vedoucí k získání osvědčení 4 roky / 157 týdnů

razítko a podpis

Vydáno v Praze pro školní rok 2023/2024

Vstupní požadavky

Ukončení povinné školní docházky

Doplňující informace

Více informací (včetně popisu vzdělávacího systému ČR) je k dispozici na: www.npicr.cz a www.eurydice.org

 

Národní pedagogický institut České republiky – Národní centrum Europass Česká republika, Senovážné nám. 872/25, 110 00 Praha 1

 
(*)Vysvětlivka
Tento dokument je dodatkem ke konkrétnímu vysvědčení/osvědčení (závěrečnému vysvědčení, výučnímu listu, maturitnímu vysvědčení). Poskytuje doplňující
informace o kompetencích získaných vzděláváním v daném oboru vzdělání a sám o sobě není právním dokladem. Obsah dodatku vychází z Rozhodnutí
Evropského Parlamentu a Rady (EU) 2018/646 ze dne 18. dubna 2018 o společném rámci pro poskytování lepších služeb v oblasti dovedností a kvalifikací
(Europass) a o zrušení rozhodnutí č. 2241/2004/ES.
© Evropská unie, 2002-2022 | https://www.europass.eu, https://www.europass.cz