3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- mít všeobecný přehled o kultuře, historii a současnosti svého národa v kontextu evropském i světovém;
- formulovat své názory a postoje ústně i písemně, komunikovat alespoň v jednom cizím jazyce, používat odborné názvosloví;
- vzdělávat se i pracovat efektivně a objektivně hodnotit své výsledky;
- adaptovat se na měnící se životní a pracovní podmínky, pracovat v týmu a přijmout zodpovědnost za svěřené úkoly;
- pracovat s informacemi, využívat informační a komunikační prostředky a technologie;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení praktických úloh;
- znát práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů, aktivně vyhledávat pracovní příležitosti;
- jednat ekologicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence.
Odborné kompetence:
- znát principy technologického zpracování surovin na potravinářské výrobky, ovládat a volit vhodné technologické postupy pro konkrétní potravinářskou výrobu, aplikovat znalosti o surovinách a pomocných látkách;
- samostatně zvládat všechny výrobní a doplňkové operace související s příslušným potravinářským provozem a řídit dílčí výrobní úsek;
- obsluhovat stroje a strojní zařízení příslušného potravinářského provozu;
- řešit vzniklé technologické problémy, stanovit a vyhodnotit kvalitativní ukazatele vstupních surovin, meziproduktů a hotových produktů celého technologického procesu a případně provést nápravu;
- dodržovat hygienické a bezpečnostní normy a technologické postupy, zajišťovat sanitaci potravinářského provozu;
- vést předepsanou provozní evidenci potravinářské výroby, vést technickou a laboratorní dokumentaci;
- provádět technologické výpočty a statistická vyhodnocení související s příslušnou potravinářskou výrobou;
- provádět základní biologické, mikrobiologické, chemické a technologické rozbory, vyhodnocovat je a z výsledků vyvodit patřičná provozní opatření;
- optimálně hospodařit se všemi výchozími surovinami a produkty s možností dalšího využití meziproduktů a odpadových látek v souladu s ochranou životního prostředí;
- orientovat se v ekonomice, obchodu, logistice a marketingu;
- sledovat vývojové trendy v oblasti potravinářství.
|
|