3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- nést odpovědnost za splnění úkolů v práci nebo ve studiu;
- při řešení problémů přizpůsobovat své chování okolnostem;
- ovládat různé způsoby učení se a dobře využívat zdroje informací, být čtenářsky gramotný;
- porozumět zadání úkolu nebo určit jádro problému, uplatňovat varianty řešení, pracovat samostatně i v týmu;
- komunikovat v jednom cizím jazyce minimálně na úrovni A2+ podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky;
- adaptovat se na měnící se sociální a ekonomické podmínky, být finančně gramotný;
- mít přehled o možnostech uplatnění na trhu práce a o vztazích mezi zaměstnavateli a pracovníky, zodpovědně rozhodovat o svém pracovním uplatnění, uvědomovat si význam celoživotního učení;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení jednoduchých úloh;
- pracovat s prostředky informačních a komunikačních technologií, využívat adekvátní zdroje informací a efektivně pracovat s informacemi;
- jednat ekologicky a v souladu se zásadami udržitelného rozvoje;
- podporovat hodnoty místní, národní, evropské i světové kultury, uznávat hodnotu života;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence;
- uplatňovat zásady a předpisy normalizace.
Odborné kompetence:
- zpracovávat jatečná zvířata, drůbež, ryby a zvěřinu;
- dodržovat principy šetrného zacházení se zvířaty při předporážkové manipulaci, předcházet působení stresogenních faktorů, uplatňovat prvky welfare;
- těžit a ošetřovat maso a vedlejší jatečné produkty;
- bourat, upravovat a uchovávat maso;
- posuzovat jakost surovin a přídavných látek, polotovarů, masa a masných výrobků;
- uchovávat a skladovat suroviny, přídavné látky, maso a masné výrobky;
- dodržovat technologický postup a používat vhodné stroje a zařízení při výrobě masných výrobků;
- zpracovávat živočišné tuky;
- dbát na výrobu a prodej bezpečných potravin;
- obsluhovat stroje a zařízení v provozu masného průmyslu;
- balit, označovat a expedovat maso a masné výrobky;
- prodávat maso a masné výrobky;
- zajišťovat hygienu a sanitaci potravinářského provozu a prodejny;
- vést předepsanou provozní evidenci.
|
|