3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- nést odpovědnost za splnění úkolů v práci nebo ve studiu;
- při řešení problémů přizpůsobovat své chování okolnostem;
- ovládat různé způsoby učení se a dobře využívat zdroje informací, být čtenářsky gramotný;
- porozumět zadání úkolu nebo určit jádro problému, uplatňovat varianty řešení, pracovat samostatně i v týmu;
- komunikovat v jednom cizím jazyce minimálně na úrovni A2+ podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky;
- adaptovat se na měnící se sociální a ekonomické podmínky, být finančně gramotný;
- mít přehled o možnostech uplatnění na trhu práce a o vztazích mezi zaměstnavateli a pracovníky, zodpovědně rozhodovat o svém pracovním uplatnění, uvědomovat si význam celoživotního učení;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení jednoduchých úloh;
- pracovat s prostředky informačních a komunikačních technologií, využívat adekvátní zdroje informací a efektivně pracovat s informacemi;
- jednat ekologicky a v souladu se zásadami udržitelného rozvoje;
- podporovat hodnoty místní, národní, evropské i světové kultury, uznávat hodnotu života;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence;
- uplatňovat zásady a předpisy normalizace.
Odborné kompetence:
- vyrábět, uchovávat, skladovat potravinářské výrobky a vykonávat odbytové činnosti v souladu s principy zajištění bezpečnosti potravin;
- dodržovat technologické postupy a hygienické požadavky v potravinářské výrobě;
- obsluhovat potravinářské stroje a zařízení;
- připravovat suroviny pro průmyslovou výrobu potravin;
- přepravovat a manipulovat se surovinami, meziprodukty a výrobky v průběhu výroby, balení a expedice;
- provádět balení a etiketaci potravinářských výrobků;
- vést operativně-technickou evidenci při příjmu, výrobě, skladování a expedici surovin a hotových výrobků;
- zajišťovat hygienu a sanitaci potravinářského provozu;
- posuzovat jakost, provádět senzorické hodnocení vstupních surovin, meziproduktů a hotových výrobků;
- zjišťovat případné závady v průběhu technologického procesu a samostatně řešit běžné problémy.
|
|