3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- ovládat různé způsoby učení se a dobře využívat zdroje informací, být čtenářsky gramotný;
- porozumět zadání úkolu nebo určit jádro problému, uplatňovat varianty řešení, pracovat samostatně i v týmu;
- komunikovat v jednom cizím jazyce minimálně na úrovni B1 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky;
- adaptovat se na měnící se sociální a ekonomické podmínky, být finančně gramotný;
- mít přehled o možnostech uplatnění na trhu práce a o vztazích mezi zaměstnavateli a pracovníky, zodpovědně rozhodovat o svém pracovním uplatnění, uvědomovat si význam celoživotního učení;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení jednoduchých úloh;
- pracovat s prostředky informačních a komunikačních technologií, využívat adekvátní zdroje informací a efektivně pracovat s informacemi;
- jednat ekologicky a v souladu se zásadami udržitelného rozvoje;
- podporovat hodnoty místní, národní, evropské i světové kultury, uznávat hodnotu života;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence;
- uplatňovat zásady a předpisy normalizace.
Odborné kompetence:
- znát principy technologického zpracování surovin na potravinářské výrobky, ovládat technologické postupy příslušné potravinářské výroby, aplikovat znalosti o zpracovávaných surovinách a pomocných látkách;
- samostatně zvládat všechny výrobní a doplňkové operace související s příslušným potravinářským provozem a řídit dílčí výrobní úsek konkrétní potravinářské výroby;
- obsluhovat stroje a strojní zařízení příslušného potravinářského provozu;
- dodržovat hygienické a bezpečnostní normy a technologické postupy, zajišťovat sanitaci potravinářského provozu;
- optimálně hospodařit se všemi výchozími surovinami a produkty s možností dalšího využití meziproduktů a odpadových látek;
- umět stanovit a vyhodnotit kvalitativní ukazatele vstupních surovin, meziproduktů a hotových produktů celého technologického procesu a umět provést nápravu;
- řešit vzniklé technologické problémy včetně závad funkce strojů a zařízení na výrobu, balení a označování potravin;
- vést předepsanou provozní evidenci potravinářské výroby, vést technickou a laboratorní dokumentaci;
- provádět technologické výpočty a statistická vyhodnocení související s příslušnou potravinářskou výrobou;
- orientovat se v ekonomice, obchodu, logistice a marketingu.
|
|