3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |
Obecné kompetence:
- nést odpovědnost za splnění úkolů v práci nebo ve studiu;
- při řešení problémů přizpůsobovat své chování okolnostem;
- ovládat různé způsoby učení se a dobře využívat zdroje informací, být čtenářsky gramotný;
- porozumět zadání úkolu nebo určit jádro problému, uplatňovat varianty řešení, pracovat samostatně i v týmu;
- komunikovat v jednom cizím jazyce minimálně na úrovni A2+ podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky;
- adaptovat se na měnící se sociální a ekonomické podmínky, být finančně gramotný;
- mít přehled o možnostech uplatnění na trhu práce a o vztazích mezi zaměstnavateli a pracovníky, zodpovědně rozhodovat o svém pracovním uplatnění, uvědomovat si význam celoživotního učení;
- aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení jednoduchých úloh;
- pracovat s prostředky informačních a komunikačních technologií, využívat adekvátní zdroje informací a efektivně pracovat s informacemi;
- jednat ekologicky a v souladu se zásadami udržitelného rozvoje;
- podporovat hodnoty místní, národní, evropské i světové kultury, uznávat hodnotu života;
- uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence;
- uplatňovat zásady a předpisy normalizace.
Odborné kompetence:
- organizovat své pracoviště, volit správné nářadí, nástroje a stroje, seřizovat a provádět jednoduchou údržbu strojů;
- připravovat keramické suroviny a pomocné materiály, provádět technologické zkoušky včetně jednoduchých výpočtů;
- provádět technickou kontrolu na celém úseku keramické výroby;
- vyrábět keramické hmoty s využitím strojního zařízení;
- vytvářet keramické výrobky ručním točením, lisováním, litím, tažením a obráběním, provádět slučování, retušování;
- obsluhovat licí linky a další automatické linky;
- volit vhodný způsob sušení pro konkrétní druh výrobku, zakládat a vykládat výrobky ze sušáren, provádět obsluhu sušárny;
- zakládat a vykládat výrobky do pecí, volit vhodné pálící pomůcky, kontrolovat průběh výpalu keramických výrobků, uvést základní typy pecí;
- posoudit a odstranit vzniklé vady během výroby;
- ovládat různé způsoby povrchových úprav, nanášet glazury a engoby, volit vhodný postup při výpalu dekorovaných výrobků;
- klasifikovat vady vzniklé při glazování a odborně je odstraňovat;
- uvést pracovní postup při výrobě forem, odlévat, retušovat a kompletovat formy podle výrobního předpisu, sušit, skladovat a evidovat sádrové formy;
- provádět vstupní i výstupní kontrolu a evidenci výrobků;
- posoudit vliv výrobní činnosti v keramické výrobě na životní prostředí.
|
|