| 
				
					
						| 3. PROFIL SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (KOMPETENCÍ) |  
						| Obecné kompetence: 
 
	ovládat různé způsoby učení se a dobře využívat zdroje informací, být čtenářsky gramotný;porozumět zadání úkolu nebo určit jádro problému, uplatňovat varianty řešení, pracovat samostatně i v týmu;komunikovat v jednom cizím jazyce minimálně na úrovni B1 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky;adaptovat se na měnící se sociální a ekonomické podmínky, být finančně gramotný;mít přehled o možnostech uplatnění na trhu práce a o vztazích mezi zaměstnavateli a pracovníky, zodpovědně rozhodovat o svém pracovním uplatnění, uvědomovat si význam celoživotního učení;aplikovat základní matematické vztahy, fyzikální a chemické zákonitosti při řešení jednoduchých úloh;pracovat s prostředky informačních a komunikačních technologií, využívat adekvátní zdroje informací a efektivně pracovat s informacemi;jednat ekologicky a v souladu se zásadami udržitelného rozvoje;podporovat hodnoty místní, národní, evropské i světové kultury, uznávat hodnotu života;uplatňovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a požární prevence;uplatňovat zásady a předpisy normalizace. Odborné kompetence:
 
 
 
	orientovat se ve službách cestovního ruchu, ve způsobu jejich zabezpečení a poskytování;nabízet a prodávat stravovací, ubytovací, lázeňské, směnárenské, dopravní a další služby úzce související s cestovním ruchem;aplikovat geografické, historické a uměleckohistorické znalosti o významných turistických destinacích v ČR i v Evropě a ve světě při sestavování zájezdů a při průvodcovské činnosti;provádět průvodcovské služby v domácím i zahraničním cestovním ruchu, připravit a realizovat průvodcovský výklad v českém a cizím jazyce, vést agendu průvodce;komunikovat ve dvou cizích jazycích;vyhledávat a poskytovat informační služby;vykonávat činnost v recepci, zabezpečit ubytovací služby;orientovat se obchodně-podnikatelských aktivitách v cestovním ruchu, znát základní právní aspekty podnikání;vést podnikovou administrativu;vyhotovovat účetní doklady, vést daňovou evidenci, vést účetnictví a využívat informace z účetnictví k efektivnímu řízení účetní jednotky;kalkulovat ceny produktů a služeb, zabezpečit smluvně jejich odbyt;využívat nástroje marketingu k sestavení nabídky, k propagaci produktů v cestovním ruchu;zajišťovat základní operace personálního řízení. |  |